Muka Surat Hidupku

Aleeya Qaisarah Sophea

Top Comment :

29 Disember 2010
Saat kami berbaring di bawah bintang-bintang,
Kita tertanya-tanya siapa diri kita sebenarnya,
Aku ingin tahu apa yang kau lihat tentang diriku,
Adakah hanya luaran atau sesuatu dari dalam diriku.

Usaplah jari-jemarimu pada rambutku,
Tunjukkan padaku bahawa kau benar-benar peduli,
Hari demi hari, dan selamanya,
Ketika aku dan kau tidak mempunyai ketakutan.

Saat kau katakan kau mencintaiku,
Saat itulah aku memberikan kunci,
Untuk hati, jiwa dan fikiranku,
Aku senang untuk tahu bahawa kau milikku.

IBU......


pagi-pagi lagi hatiku dah sedih.....sedih sangat....


pagi tadi aku bglah duit belanja kat ibuku....bulan ni lewat sikit sbb bnyk yang perlu aku uruskan..urm...
sedih sangat sejak aku putus tunang ni....ibuku semakin dingin dpku....ibuku seakan-akan menolakku dp hidupnya...
aku cuba kuat,cuba tabahkan hati ini..pelbagai dugaan aku harus tempuhi untuk hujung tahun 2010....
masaku hulurkan duit belanja pada ibuku..dia membelek dan dia tolak duit bayaran kreta...memang niatku untukku bayar kreta tu...sampailah aku kahwin nanti baru stop..tapi awal-awal lagi dia tolak pemberian duit kreta itu.....sedihnya hatiku....

ibu....
bukan ku pinta nasibku begini...bukan ku minta sikapku begini...bukan ku pohon tuhan dugaku begini...bukan ku pinta jodohku berakhir begini...ibu dengarlah rintihan anakmu ini.....dimana untukku berpaut jika ibu buangku dp hidupmu...dimana lagi tempatku terus mengadu..jika sebelum ini tunangku tempatku luahkan..kini dia telah hilang dp hidupku..pergi meninggalkn hidupku ketika aku diduga begini.....ibu...hina kah aku dimatamu..ibu melahirkanku...ibu menyusukanku...ibu membesarkanku....ibu menahan kerenahku.....bagaimanakah harusku membalas setiap jasamu..impianku hanyalah ingin melihat senyuman dibibirmu setiap pagi..impianku hanyalah ingin menghantar ayah dan ibu untuk mengerjakan haji dan umrah..bila simpananku sudah mencukupi......impianku melahirkan zuriat keturunanmu......impianku mendirikan masjid diatas cinta suciku bersamanya...bukan pintaku diduga begiini ibu...........ibu..harus bagaimana kubalut luka dihatimu tnda menyesal dengan segala yang terjadi......ibu......bagaimana harusku tebus dosaku ini.......ibu bagaimanakah aku harus kembalikan senyuman diwajahmu.....
ibu aku terlalu rapuh diwaktu ini......aku terlalu lemah diwaktu ini.....ibu..adkku hilang ketika aku mendapat berita aku dilantik ke jabtan kerajaan......dan kini...dirinya hilang ketika dia dilantik kejabatna kerajaan...ibu......mengapa aku diduga sekuat ini.....ibu....kuatkah aku untuk harungi semua ini........aku semakin lemah......

Take Note:
Sila Comment jika ada antara Posting Aleeyaa salah atau mana-mana yang buat/rasa korang ianya tak betol atau mengarut..TERIMA KASIH

sedikit mengenai DIA MELALUI TARIKH LAHIRNYA..


6 December 1988
Your date of conception was on or about 15 March 1988 which was a Tuesday.
You were born on a Tuesday
under the astrological sign Sagittarius.
Your Life path number is 8.
Your fortune cookie reads:
Decide what you want and go for it. 


SEDIKIT MENGENAI TARIKH LAHIRKU...


12 June 1988
Your date of conception was on or about 20 September 1987 which was a Sunday.
You were born on a Sunday
under the astrological sign Gemini.
Your Life path number is 8.

Your fortune cookie reads:
You will inherit some money or a small piece of land.

RintihankuHidup ini ibarat roda. Kadang-kadang kita di atas. Kadanag-kadang kita di bawah. Aku telah berjumpa dengan seorang lelaki yang teramat baik. Aku rasa dia lah insan yang paling terbaik penah aku jumpa. Nak tahu kenapa? Sebab dia jujur, dia ikhlas, dia tulus dan amat bertanggungjawab. Macam mana aku tahu? Sebab dia Selalu dan sentiasa disampingku. Dan aku pernah berkawan/bercinta dan bertunang dengan dia. Namanya Ashraf /wan . Seorang lelaki yang pernah mendiami hati aku. Lelaki yang mulia bagi aku. Lelaki yang tiada tandingan dengan lelaki-lelaki lain. Oh, sungguh aku bertuah kerana aku dan dia adalah pasangan kekasih setelah berpisah dengan shahril.

PISANG DAN HATI


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam.

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg. Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungutdan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Mayam.

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci…!

Take Note:
Sila Comment jika ada antara Posting Aleeyaa salah atau mana-mana yang buat/rasa korang ianya tak betol atau mengarut..TERIMA KASIH

Nasihat untuk diriku...


  1. Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.
  2. Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.
  3. Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan.
  4. Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.
  5. Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni.
  6. Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terulur.
  7. Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain.
  8. Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.
  9. Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.
  10. Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.

Take Note:
Sila Comment jika ada antara Posting Aleeyaa salah atau mana-mana yang buat/rasa korang ianya tak betol atau mengarut..TERIMA KASIH

to my dear e-wan


they say in this world
nothing lasts forever
but i dn't belive that's true
because the way that i feel


when we are together
i know that's the way
i'll always feel for you
from now until forever
that's how long i'll be true

i'll make you this now
and promise you now
until forever
i'll never stop loving you
there will come a day

when the world stop turning
and star will fall from the sky
but this feeling will last
when the sun stop burning 
all i wanna do is love for you
until the end of time

it's gonna take more than a lifetime
to give you all the love
all the love i feel for you tonight........
Take Note:
Sila Comment jika ada antara Posting Aleeyaa salah atau mana-mana yang buat/rasa korang ianya tak betol atau mengarut..TERIMA KASIHBibir manusia terlalu mudah melafazkan cinta tapi dapatkah hatinya setia pada kita?…
Manusia tidak dapat lari dari bercinta kerana kehadiran cinta itu lazimnya tanpa diundang dan tanpa diharap.
Hanya insan itu sahajalah yang dapat menilaikan adakah dirinya sudah bersedia menerima cinta itu atau tidak
Cintai jangan sesekali dihampiri jika tidak sanggup menanggung risikonya.
Cinta sememangnya indah kerana kita hidup dalam khayalan.
Cinta sememangnya unik kerana kita asyik diulit mimpi yang indah-indah belaka.
Apabila perpisahan mendatang barulah kita tersentak dari lamunan.
Kemudian kita akan sedari cinta hanyalah permainan nafsu
yang membawa kesengsaraan dan penderitaan yang amat menyeksakan.
Meskipun kesalahan atau kesilapan itu boleh dimaafkan
tetapi janganlah berbicara sampai menyakiti dan menyinggung hati orang lain
kerana kemaafan itu bukanlah pengubat hati yang terluka kerana hati yang terluka itu tetap akan terluka.
Biarlah kita menguasai cinta,
jika gagal bererti kita masih berupaya melawan perasaan kecewa sekalipun teramat pedih,
luka dan sengsara.


Take Note:
Sila Comment jika ada antara Posting Aleeyaa salah atau mana-mana yang buat/rasa korang ianya tak betol atau mengarut..TERIMA KASIH

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails